פתרון לטורט? מזרק אפיפן לילדים? בוגרי מכללת הדסה מעצבים איכות חיים

ליאור דסקל

תערוכת הבוגרים שנקראת Human First שמה לה למטרה להשפיע באופן חיובי על איכות החיים שלנו ועל איכות החיים של קבוצות שונות בחברה

בתכנית לתואר ראשון בעיצוב תעשייתי מכליל במכללה האקדמית הדסה רואים את המעצב כסוכן לשינוי חברתי

לצפייה בתערוכה המלאה לחצו כאן

גדעון דותן, ראש החוג ע”ש דן לעיצוב יצירתי למין האנושי, המכללה האקדמית הדסה: “אנחנו פועלים מזה שנים על פי הגישה המכלילה אשר מרחיבה את אחריות המעצב ומגדירה מרחבים אלו. דרכי הפעולה שפותחו בחוג מאפשרות ראייה המרחיבה את תפקידי המעצב המסורתיים, לוקחת אחריות גדולה יותר ומציגה את מעורבות המעצבים ואת יכולתם לתפקד כסוכני שינוי”.

גדעון דותן, ראש החוג ע”ש דן לעיצוב יצירתי למין האנושי
צילום: מיכל עצמון

השפעה על איכות חייהם של ילדים

כאן נציג בפניכם שני פרויקטים מרתקים המראים כיצד הסטודנטים לעיצוב תעשייתי שואפים להשפיע באמת על איכות החיים של אנשים או במקרים הספציפיים הללו – ילדים.  

אופיר אשדות – פתרון ללוקים בתסמונת טורט

פרויקט הגמר של אופיר אשדות החל מתוך רצון לעזור לאנשים. בפרוייקט שלו הוא מציע פתרון ללוקים בתסמונת טורט.  נקודת המוצא של אופיר החלה מהיכרות אישית עם הבעיות שהתסמונת גורמת – אחותו של אופיר לוקה בטורט, תסמונת המופיעה בקרב כ-1% מהאוכלוסייה בצורת הפרעה פסיכו-נוירולוגית שהסימפטומים העיקריים שלה הם טיקים, תנועתיים או ווקאליים, הגורמים לקשיים פסיכולוגיים וחברתיים.

אופיר אשדות

רוב הטיפולים בתסמונת ובסימפטומים שלה מצריכים התמדה, אימון והגעה פיזית למרפאה. אופיר רוצה להציע מענה לבעיה באופן זמין ויומיומי לסובלים מהתסמונת. על כן הוא עיצב מדרס שזכה לשם Tic, אשר באמצעות גירוי חושי מצמצם את הטיקים ומסייע בחיזוק השליטה העצמית ומביא להקלה פיזית ונפשית.

מדרסי Tic בעיצובו של אופיר אשדות

הרטט שמפיק המדרס, בקצבים שונים, יוצר הסחת-דעת מהטיק ולאחר מכן רגיעה ממנו, זאת במטרה להביא לשילוב טוב יותר בחברה של הלוקים בתסמונת טורט וכן להקלה בתסמיניה השונים. באמצעות חיישני דופק ולחץ דם המדרס מזהה את הדחף המקדים לטיק, ומיד שולח אותות רטט בקצבים שונים דרך כף הרגל, בנקודות אסטרטגיות וספציפיות אשר דואגות להחליף את מערכת העצבים הפעילה. הגירוי החושי בנקודות אילו מרגיע את הגוף באופן מידי, מגביר את הסיכוי למנוע את הטיק בזמן אמת ואף מסייע בהרגעת הגוף גם לטווח הארוך.

המדרס מזהה את הדחף המקדים לטיק, ומיד שולח אותות רטט בקצבים שונים דרך כף הרגל

אופיר אשדות: “המוצר נועד לכל מיני סיטואציות מהחיים שהלוקים מהטורט מנסים להימנע מהן, כמו להיות שותף פעיל בכיתה, להיפגש עם חברים או אפילו לחפש זוגיות וזה משפיע עליהם לטווח ארוך”.

מתן מענה מיידי לבעיה יומיומית ללוקים בתסמונת טורט

יובל חן – מזרק אפיפן ידידותי לילדים

פרויקט הגמר של יובל חן מתמקד באיכות החיים של ילדים העלולים להיקלע למצב מסכן חיים. “כשחשבתי על נושא לפרויקט הגמר, זה היה ממש לפני פתיחת שנת הלימודים ואז עלה נושא הסייעות לילדים אלרגיים לכותרות והחלטתי שאני רוצה לנסות ולהקל על ילדים שאינם זכאים לסייעת אישית”, מספרת יובל.

יובל חן

ילדים אלרגיים נמצאים בסכנת חיים חמורה כאשר הם נחשפים אל האלרגן אליו הם רגישים. בכל אירוע של חשיפה, הם זקוקים לזריקת אפינפרין באופן מיידי שמצילה את חייהם. מדינת ישראל מצוותת סייעת לכל ילד אלרגי עד כיתה ב’, לאחר מכן נשארים הילדים ללא ליווי צמוד.

למזרק שקיים כיום קוראים אפיפן ובהיעדר סייעות אישיות ואחיות בבתי הספר, האחריות לנשיאת המזרק, ההחלטה על השימוש בו ותפעולו בעת הצורך, מוטלת על הילד. אולם רבים מהילדים מפחדים לעשות זאת עם המזרק הקיים היום. מן המחקר שערכה יובל עלה שהסיבות לכך הן שהמזרק גדול מידיי, אינו נכנס לכיס, מכיל רק מנה אחת ולכן הם צריכים לקחת שני מזרקים לכל מקום, הוא יקר, התוקף שלו קצר והוא גורם לטעויות רבות בהזרקה ובשורה התחתונה ילדים רבים נרתעים מן השימוש בו. 

בעקבות חשש הילדים משימוש באפיפן, עיצבה יובל חן את המוצר Algie. מזרק ידידותי לילדים, נוח לנשיאה, פשוט ואינטואיטיבי לתפעול. למזרק, חיישנים אופטיים המזהים את התופעות הפיזיולוגיות בעת התקף, ומתריעים על הצורך המיידי להזריק. המזרק דומה בתפעולו לעט לחיץ, ובעזרת הוראות קוליות ומנגנון הגנה, נמנעות טעויות בהזרקה. למוצר נלווית אפליקציה תומכת, המדווחת לאנשי הקשר שנבחרו מראש, הורים, צוות חינוכי או צוות רפואי על מצב הילד.

למוצר נלווית אפליקציה תומכת

המבנה העיצובי של Algie נעשה לאחר מחקר משתמשים אותו ביצעה יובל בקרב ילדים, כאשר מצד אחד המראה מתכתב עם הדמות באפליקציה ומהצד השני, החשוב ביותר, העיצוב כמה שיותר קל לשימוש ולמעשה מכווין את הילדים לשימוש הנכון. לאחר המחקר, הגיעה יובל למסקנה שהאחיזה הכי טובה תהיה כזו שהאגודל והאמה מחזיקים את המזרק משני הצדדים והאצבע היא זו שדוחפת לכיוון הירך ולכן עיצבה את המוצר עם שקעים המכווינים לאחיזה הזו וגם נותנים את הקונטרה בעת הלחיצה, זאת בתוספת כפתור רחב ובולט המכווין ללחיצה ואינו משאיר מקום לטעויות.

העיצוב כמה שיותר קל לשימוש ולמעשה מכווין את הילדים לשימוש הנכון

גדעון דותן: “אנחנו אוהבים לומר בפשטות שאנחנו “אנשים שמעצבים למען אנשים”. עיצוב לשינוי חברתי שם את האדם במרכז ולוקח בחשבון את הצרכים, התרבות והרקע החברתי מהם האדם מגיע, אבל כפי שרואים בפרויקטים של הסטודנטים שלנו ניתן לראות שגם הסביבה ככלל ובעלי החיים בפרט נמצאים במוקד תשומת הלב”.

תוכלו להתרשם מהפרויקטים הרבים והמגוונים של הסטודנטים לעיצוב תעשייתי מכליל בחוג ע”ש דן לעיצוב יצירתי למין האנושי במכללה האקדמית הדסה.
לצפייה בתערוכה המלאה לחצו כאן

אל תפספסו