האם עתיד התכשיטים נמצא במעבדה? על יהלומים, מעצבים וכוחו של שיווק

Jacek Dylag on Unsplash

יהלומים הם לנצח- סמל לרומנטיקה, נאמנות, אירוסין וחתונה. אך מדוע דוקא יהלום מייצג את כל הטוב הזה?

התשובה היא, בסך הכל, שיווק

הכל התחיל בתקופת השפל כלכלי החמור של ארה”ב (משנת 1929 ועד סוף שנות ה- 30).
המשבר פגע אנושות בביקוש ליהלומים וכך נולד מסע קמפיין מוצלח ביותר בשיתוף עם אולפני סרטים מובילים ומגזינים נחשבים ובו הוטבע הסלוגן “יהלומים הם לנצח”. תוך 3 שנים בלבד הצליחה דה בירס, חברת כרייה וסחר ביהלומים השולטת על רוב שוק היהלומים בעולם, להעלות את מכירת היהלומים ב 55% וחשוב מכך, הצליחה לקבע את הקשר בין יהלום לרומנטיקה. הקשר הזה עומד איתן גם בימנו, עשרות שנים לאחר מכן.

הסיבה האמיתית שאנחנו קונים יהלומים

מהיכן מגיעים יהלומים?

כשמניחים לרגע את החלק הרומנטי שבעניין, קשה שלא להתייחס לחלק הפחות נעים של עסקי היהלומים והוא – יהלומי דמים. בשנת 2006 יצא לאקרנים הסרט -“לגעת ביהלום” (Blood Diamond) בכיכובו של לאונרדו דיקפריו. הסרט מתאר את המציאות המכוערת מאחורי כריית היהלומים באפריקה. מציאות של ניצול ועבדות של האוכלוסיה המקומית, רציחות אכזריות, הלבנת הון, ופשעים נוספים.

בנסיון להקטין את תופעת יהלומי הדמים דורשת ישראל ומדינות מערביות נוספות בעולם תעודות המוכיחות שהיהלומים הנסחרים אינם יהלומי דמים וכי הם נקיים מסכסוך. 

הסרט -“לגעת ביהלום”

המאבק ביהלומי הדמים

בשנת 2003 החל לפעול “תהליך קימברלי” שכל מטרתו הסדרת מערכת אמינה הבוחנת את הסחר ביהלומי גלם ומונעת מסחר ביהלומים שמקורם בסכסוך. מדינת ישראל הייתה אחת ממייסדות התהליך ואף הפיקה את התעודה הראשונה בעולם.

יש לזכור שהמדינות המייצרות הן מדינות בהן אין כמעט שלטון חוק ורמת השחיתות בהן גבוהה מאד, מה שעלול להטיל בספק את מהימנותן של הבדיקות ושל התעודות שנופקו בהן, אך מומחים ליהלומים סבורים, כי בעקבות תהליך קימברלי, רק 1% מכלל היהלומים המשווקים בעולם הם יהלומי דמים.

האם יש היום אלטרנטיבה ליהלומים מן הטבע?

בעוד שהפקת יהלומים מן הטבע הוא עניין ארוך ומורכב, הולך ומתבסס בתעשיה יהלום מסוג חדש – יהלום בייצור מעבדה – והוא זול יותר בזמן, באנרגיה ובכסף. יהלומי מעבדה אינם נבדלים מיהלומים טבעיים והם זהים להם בהרכבם הכימי, הפיזי והאופטי. למעשה, גם יהלומן ותיק ומכובד לא יצליח לזהות ולהבדיל בין יהלום שיוצר במעבדה לבין זה שנכרה מהאדמה, ולשם זיהוי הוא יצטרך מיכשור מיוחד המפיק קרני גאמה.

את היהלומים מייצרים במעבדה מזרע יהלום שהוא בעצם משטח רבוע, דק מאד של יהלום. מניחים יחד 40-70 “זרעי” יהלומים בתוך כור המדמה את התנאים הפיזיים הנדרשים לשם ייצור יהלומים בטבע וכעבור כמה שבועות בלבד מתקבלים יהלומים גולמיים המוכנים לשלב הליטוש. מה שלוקח לטבע מיליוני שנים, לוקח לאדם 10-12 שבועות. משמעות הדבר היא שבזמן קצר מאד ניתן לקבל יהלומים זהים לחלוטין ליהלומים טבעיים – ידידותיים לסביבה, נקיים ממאבק וזולים יותר לצרכן בכ- 40%-50%.

כך מיוצר יהלום מעבדה

כמו יהלומים טבעיים, גם יהלומי מעבדה מגובים בתעודות (GIA- המכון הגמולוגי האמריקאי/  IGI תעודה בלגית הנפוצה ביותר בתחום). גם דירוג הצבע, הנקיון והליטוש מופיעים בתעודה ממש כמו בכל יהלום טבעי.

דוגמא לתעודת IGI


בספטמבר 2018 הודיעה חברת דה בירס כי חברת הבת שלה, לייטבוקס ג’ולרי (lightbox jewelry), תתחיל למכור תכשיטים משובצים ביהלומי מעבדה. הדבר הכה בתדהמה את תעשיית היהלומים בעולם מכיוון שחברת דה בירס, החברה השולטת על ייצור היהלומים הגולמיים בעולם, טענה שלעולם לא תמכור יהלומים מלאכותיים. כיום, טוענת דה בירס, מכרות היהלומים נמצאים בתהליך הידלדלות ותפוקתם תרד באופן משמעותי בשנים הקרובות, וזוהי הסיבה לכניסתה לתחום יהלומי המעבדה.



3 מעצבים ישראלים המשלבים יהלומי מעבדה


1. INNA Y FINE JEWELRY


2. מיכל שדל


3. לי וטל קוינטנר | סטודיו קוינטנר


אז מה צופן העתיד ליהלומים מהטבע?

כל ההתפתחויות האחרונות – ההגדרות החדשות וההכרה ביהלומי מעבדה כיהלומים לכל דבר מטרידים את אנשי תעשיית היהלומים הטבעיים.

בשיחה שערכתי עם קובי יהושע, מבעלי חברת סמארט יהלומי מעבדה , הוסבר לי כי כניסתם של יהלומי המעבדה לשוק הלגיטימי של מסחר היהלומים לא התקבל בעין יפה (בלשון המעטה) בקרב יצרני וסוחרי היהלומים הטבעיים, וכי ניכר שיש חשש שהביקוש למוצר שלהם יצטמצם מאד אם הצרכנים יעברו למוצר המתחרה.

סמארט יהלומי מעבדה” בבעלותם של לירן וקובי יהושע נמצאת כ-15 שנה בתחום היהלומים וכ-4 שנים בתחום יהלומי המעבדה והם הראשונים בישראל להכנס לתחום זה. כניסתם לתחום הייתה מטעמים הומניים, ומטרתם – הנגשה של מוצר יקר, יוקרתי ואיכותי לכלל האוכלוסיה. באתר שלהם תוכלו למצוא השוואות מחירים בין יהלומים טבעיים ליהלומי מעבדה באותן האיכויות. ניתן לראות בבירור את ההבדלים המשמעותיים במחיר.
להשוואת מחירים לחצו כאן



האם ישנה ירידת ערך ביהלומי מעבדה?

הטיעון העיקרי המוצג לציבור הקונים כנגד יהלומי מעבדה הוא עניין ירידת הערך שלהם לאורך זמן, לעומת יהלומים טבעיים. גם פה, טוענים ב”סמארט יהלומי מעבדה” כי עניין שמירת הערך עיקרו ביהלומים טבעיים הנרכשים לצורך השקעה, וזה פחות נוגע למרבית הציבור שקונה תכשיט משובץ ביהלומים כמתנת אירוסין או כמשהו יומיומי אחר. בכל מקרה, כל אדם שמכר תכשיט משומש, משובץ יהלומים טבעיים, עשוי זהב או כל חומר יקר אחר, למד בתהליך שהסכום שיקבל עליו נמוך בהרבה משוויו, או לפחות ממה ששולם עליו מלכתחילה.
לשאלות נוספות על יהלומי מעבדה לחצו כאן

זוהרים ויפים, אציליים ויוקרתיים. יהלומים הם לנצח. טבעיים או מיוצרים במעבדה.

אל תפספסו