כאן נציג את המדריך למתחילים: הכלים המומלצים, איך לארגן את מקום העבודה ואיך ניגשים לדף הלבן
בשעה טובה פתחנו את העשור השני של המאה ה-21, אך בואו נהיה כנים, אנחנו כבר לא כותבים בכתב היד בחיי היום-יום שלנו כמו בעבר. יחד עם צניחת השימוש שלנו בכתיבה הידנית, הצורך באמנות הקליגרפיה רק גדל – הכתיבה הידנית תופסת נישה של אמנות ייחודית ויוקרתית. ואין זו הפתעה – בכתב היד יש את הטאץ’ הייחודי והאנושי שכל כך חסר לנו היום. העוסקים בקליגרפיה כיום פותחים לעצמם עולם שלם של רוגע, שלווה, ריכוז וחיבור לחומר.
מהי קליגרפיה?
קליגרפיה (או כתיבה תמה) היא אמנות הכתיבה הקישוטית ואמנות עיצוב הסימנים (אותיות, מספרים, סימני פיסוק וכדומה). קליגרפיה יוצרים בעזרת כלי כתיבה ייעודיים ומספר מינימלי של משיכות הנעשות באופן מיומן ואקספרסיבי. כלי הכתיבה הוא הגורם הקריטי בקליגרפיה.
קליגרפיה – אם ניקח עיפרון ונעשה חצי עיגול ומקל לידו – נכתוב את האות א׳ באופן קליגרפי כי השתמשתם ביכולות של כלי-הכתיבה ויצרתם את האות במספר קטן של משיכות.
לטרינג – ציור האות, אם ניקח את אותו העיפרון ונצייר בקו את הגבולות של האות, נצבע אותן או נעשה צל – זו לא תהיה קליגרפיה אפילו אם יצא לכם די יפה, משום שציירתם את האות ולא כתבתם אותה.
כתב יפה וייחודי
עם כל הכבוד ל-א׳ שרשמתם הרגע בעפרון, אמרנו שזה צריך להיות גם יפה, אקספרסיבי ומיוחד. אז איפה הקסם? הרבה מהקסם של קליגרפיה, מסתתר במשחק עם הקווים הדקים והקווים העבים.
את הכלים הקליגרפיים המסורתיים ניתן לחלק לשתי קבוצות עיקריות, הכלים השפיציים והכלים הרחבים:
כלים שפיציים
אלה הם הציפורניים שאיתם מייצרים את כתב ה- Copperplate, בינהם ניתן למצוא את המכחולים לקליגרפיה היפנית וטושי מכחול (brush pens) המודרניים. בכלים הללו, הבדלי העובי נוצרים על ידי לחיצה על הכלי. כשלוחצים, נוצר קו עבה וכשמשחררים את הלחץ, נוצרים הקווים הדקים. הכלים האלה משתמשים, בין היתר, לכתבי היד – “סקריפט” באנגלית ובשפות שונות ממדינות אירופה.
קליגרפיה בסגנון סקריפט אינה מפותחת בעברית, אך זה נותן שדה עשיר להשראה וניסוי. אם ברצונכם להתנסות, אני ממליצה להצטייד בטוש מכחול, יש מגוון אפשרויות בחנויות ליצירה ואמנות. חלק מהטושים עשויים כמכחול אמיתי מסיבים וחלק עשויים מספוג גמיש המדמה מכחול שפיצי בצורתו. לחברת Ecoline, למשל, יש טושי מכחול מספוג בצבעים מדהימים.
ניתן להשיג בחנות ארטסט
טיפ מעולה לאפקט הדרגתי עם טוש אקוליין
הצבעים של אקוליין תמיד משתלבים ומתערבבים יפה. בשביל לערבב שני צבעים וליצור גרדיאנט יפה, ניתן לטבול טוש בדיו של אותה החברה בצבע אחר. הטוש יכתוב בתחילה בצבע בו טבלתם ותוך כדי כתיבה הצבע יחזור לצבע המקורי וייצור אפקט הדרגתי מהמם. (ניתן גם להצמיד את שתי קצוות הטושים אחד לשני ליצירת אותו אפקט).
אישית, אני יותר מתחברת לטושים העשויים כמכחול אמיתי מסיבים. השימוש בהם דורש קצת יותר שליטה, אך התוצאה והחוויה הרבה יותר מלאת חיים. ישנם טושים כמו Zig Clean Color Brush עם פלטת צבעים עשירה, אך האהובים עלי הם Pentel Color Brush. במכחולים של Pentel, מיכל הדיו נמצא בתוך ידית גמישה הנותן אפשרות לשלוט על זרימת הדיו בלחיצה קלה. לא פחות חשוב, השימוש בהם הוא חסכוני יותר, כאשר הדיו נגמר, ניתן למלא בדיו חדש. ישנם סרטונים ברשת המסבירים איך לעשות זאת.
כלים רחבים
אלו הם כלים המותאמים יותר לעיסוק בקליגרפיה העברית המסורתית. הם נמצאים ביסוד ההיסטוריה של התפתחות הכתב העברי והלטיני. בעבר, כתבו עם קנה שחתכו באופן מיוחד ליצירת כלי כתיבה רחב, היום קיימים מגוון כלים: טושים, עטים קליגרפיים מיוחדים, ציפורניים לקליגרפיה ומכחולים שטוחים. מה שמשותף לכל הכלים האלו הוא שקצה הכלי הוא רחב ושטוח. אפשר לעשות קליגרפיה עם כל כלי-כתיבה כזה, אפילו אם הוא לא כלי ייעודי – אפשר לכתוב עם טוש לסימון טקסט או עם מקל ארטיק על החול. צריך רק לפעול לפי חוק פשוט: חשוב להקפיד על הזווית.
בעברית נהוג לעשות את הקווים האופקיים יותר עבים מהקווים האנכיים, וצריך לבחור את הזווית שבה מניחים את העט על הדף בהתאם, וברגע שהנחתם – אסור לסובבו. ככה נוצר משחק העוביים בכלים שטוחים.
חשוב לציין שמדובר רק בזווית של הקצה המונח על הדף ביחס לשורה, כלי-הכתיבה עצמו, יושב בידכם בצורה נוחה ורפויה, כמו עט רגיל (יכול להיות שתצטרכו לסובב קצת את הדף, כך יהיה לכם נוח יותר). החוק החשוב הבא הוא לשבת זקוף בצורה הכי נוחה, הדף הוא הפריט היחיד שצריך למקם ולהזיז. גב זקוף, רגליים על הרצפה ושולחן פנוי בגובה מתאים, כך שהמרפק לא נתקע בו אלא מחליק עליו בחופשיות.
המלצות לכלי-כתיבה למתחילים
היום ישנם מגוון כלים שלא דורשים התעסקות בדיו נוזלי. אם זה רצונכם, אמליץ קודם כל על Pilot Parallel Pen. העט מגיע בארבעה גדלים ומגיע עם שתי קפסולות למילוי – שחור ואדום (ניתן לרכוש בנפרד מילויים במגוון גדול של צבעים). זוכרים את הטריק של גרדיאנטים בטושים של Ecoline? תנסו זאת גם עם Pilot Parellel. לשינוי צבע זמני וגרדיאנט הצמידו לקצה העט קצה העט בצבע אחר והחזיקו יחד כמה שניות. תנסו גם לטשטש בעדינות את האותיות במכחול עם מים נקיים – זה ייתן לכם אפקט יפה נוסף.

קליגרפיה: אנה זכאי
צילום: ישעיה פיינברג
Pilot Parallel הוא עט מעולה לכל מטרה. אפשר לקשקש איתו בפנקס בדרך או בבית קפה ולא צריך להתעסק בכלים לטבילה בדיו. שימוש בהם יפתח מולכם אפשרויות רבות בבחירת הדיו הכוללות זהב ודברים מהממים אחרים, ההגבלות הטבעיות של הכלים ילמדו אתכם את עקרונות העבודה ללא צורך במורה פרטי. בבחירת הכלי חשוב לדעת דבר נוסף, ישנם כלים שהקצה שלהם חתוך קצת בזווית. החיתוך נועד להקל על הכתיבה, אך היצרנים מתאימים את הכלים לכתיבה הלועזית. בעברית, תצטרכו למצוא כלים המיועדים לשמאליים, גם אם אתם כותבים ביד ימין.
קיימים עוד כלים רבים לקליגרפיה, לא אוכל לדבר על כולם כאן. ההמלצה שלי זה פשוט לא לפחד לנסות, לראות הרבה חומר להשראה, להתמיד ולא לוותר אם לא מצליח בהתחלה.

קליגרפיה: אנה זכאי
צילום: ישעיה פיינברג
המלצות על אנשי מקצוע ללימוד והשראה
- דוד גולדשטיין מעצב גרפי וקליגרף מוכשר. פשוט תסתכלו – העבודות שלו אומרות הכל.
- גיא טמם מעצב גרפי, מלמד קליגרפיה ולטרינג בשנקר. העבודות שלו הן השראה לכולם ובמיוחד לשמאליים.
- מישל ד’אנסטסיו, קליגרף מפריז, עוסק באות העברית. שמאלי
- איזי פלודבינסקי הוא כנראה הקליגרף הישראלי הכי מוכר בעולם כיום. כתב את הספר “Mastering Hebrew Calligraphy” שאני ממליצה עליו בחום. איזי גם כן שמאלי ובספרו הוא מקדיש תשומת לב לשיטות כתיבה ביד שמאל.
- אביב מלכי – מנהל חשבון מרשים שמלא בקליגרפיה.
- רועי ריגינשווילי – לוקח את הקליגרפיה העברית לקני מידה מונומנטליים

נולדה בשנת 1985 בלנינגרד, ברית המועצות. בוגרת אקדמיה לאמנות ועיצוב על שם שטיגליץ (סנקט פטרסבורג). עוסקת בקליגרפיה מאז 2005. עלתה ארצה ב-2011 בעקבות האהבה לאות העברית. מתגוררת ביפו, יוצרת. מייסדת של אלף-זד סטודיו ללימוד קליגרפיה.